Много от тези лечения могат да направят кожата ви по-чувствителна към слънцето.


Много от тези лечения могат да направят кожата ви по-чувствителна към слънцето.

Те могат да включват по-рядко срещани лечения, неодобрени от FDA процедури или дори клинични изпитвания. Говорете с Вашия лекар за вашите специфични цели и притеснения.

След лечение

След като лечението приключи и засегнатата област е излекувана, трябва да защитите кожата си. Много от тези лечения могат да направят кожата ви по-чувствителна към слънцето. Ще трябва да носите ежедневен широкоспектърен слънцезащитен крем върху цялата открита кожа и да го нанасяте отново на всеки два часа, когато сте навън или близо до прозорец, да покривате шапки и дълги ръкави и да избягвате слънцето, особено от 10 до 16 часа.

Вашите шансове да получите рак на кожата отново се повишават, ако сте го имали преди. Така че сега е по-важно от всякога да извършвате редовни проверки на кожата, да знаете какво повишава шансовете ви за рак на кожата и да предприемате всички необходими стъпки, за да предотвратите повторното му появяване. Вашият лекар може дори да препоръча прегледи два пъти годишно.

Медицински справочник на WebMD Прегледано от Дебра Джалиман, д-р на 21 юли 2020 г

Източници

ИЗТОЧНИЦИ:

Американско раково общество: „Факти за рака & Фигури 2016“, „Какво представляват базалният и плоскоклетъчният рак на кожата?“ "Фотодинамична терапия."

Национален институт по рака: „Лечение на рак на кожата“.

Клиника Майо: „Немеланомен рак на кожата“.

Канадско раково дружество: "Фотодинамична терапия за немеланомен рак на кожата."

Поддръжка за рак на Macmillan: "Какво представлява фотодинамичната терапия за рак на кожата?"

Cancer Research UK: "Фотодинамична терапия (PDT)."

Как да разбера дали имам рак на кожата?

Всички потенциално ракови кожни израстъци трябва да бъдат биопсирани, за да се потвърди диагнозата рак. В зависимост от предполагаемия тип рак на кожата, техниките за биопсия варират леко, но съществено.

Всеки потенциален меланом изисква хирургична биопсия, при която целият растеж се отстранява със скалпел, ако е възможно. След това патолог изследва пробата под микроскоп, за да определи дали има ракови клетки.

Ако се диагностицира меланом, могат да се назначат други тестове за оценка на степента на разпространение на рака (метастази). Те включват:

Изобразяване. Вашият лекар ще назначи един или повече тестове за търсене на метастази. Те включват компютърна томография, MRI, PET сканиране, костно сканиране и рентгенова снимка на гръдния кош. Други биопсии. Използвайки различни техники, Вашият лекар може да иска да вземе тъканни проби от лимфни възли.

Кожни израстъци, които най-вероятно са базално-клетъчен карцином, плоскоклетъчен карцином или други форми на немеланом, могат да бъдат биопсирани по различни начини. Част или целият растеж може да бъде взет със скалпел за изследване под микроскоп.

Какви са леченията за рак на кожата?

Повечето видове рак на кожата се откриват и лекуват, преди да се разпространят. Меланомът, който се е разпространил в други органи, представлява най-голямото предизвикателство при лечението.

Стандартните лечения за локализирани базалноклетъчни и плоскоклетъчни карциноми са безопасни и ефективни и причиняват малко странични ефекти. Малките тумори могат да бъдат хирургично изрязани, отстранени с изстъргване на кожата и каутеризация с електрически ток, замразени с течен азот или убити с ниска доза радиация.

В редки случаи, когато базалноклетъчният или плоскоклетъчният карцином е започнал да се разпространява извън локалното кожно място, първичните тумори първо се отстраняват хирургично. След това пациентите могат да бъдат лекувани с радиация, имунотерапия под формата на интерферон и рядко с химиотерапия. Отговорите на тази терапия обаче са редки и краткотрайни. Редки пациенти с напреднал плоскоклетъчен карцином реагират добре на комбинация от ретиноева киселина (производно на витамин А) и интерферон (вид протеин за борба с болестта, произвеждан в лаборатории за имунотерапия на рак). Ретиноевата киселина може да инхибира повторната поява на рак при пациенти, на които са отстранени тумори, но липсват доказателства в подкрепа на което и да е от тези лечения. Vismodegib (Erivedge) може да се използва за лечение на редки случаи на локално напреднал или метастатичен базалноклетъчен карцином и е доказано, че намалява тези тумори. Sonidegib (Odomzo) може да се използва за лечение на пациенти с локално напреднал базалноклетъчен карцином, които не са кандидати за операция или облъчване. Може да се използва и ако ракът на кожата се върне след операция или радиация.

Продължение

Туморите на меланома трябва да бъдат отстранени хирургично, за предпочитане преди да се разпространят извън кожата в други органи. Хирургът отстранява напълно тумора, заедно с безопасна граница на околните тъкани и евентуално близките лимфни възли. Нито радиацията, нито химиотерапията ще излекуват напреднал меланом, но всяко лечение може да забави заболяването и да облекчи симптомите. Химиотерапията, понякога в комбинация с имунотерапия – като интерферон, интерлевкин-2 – обикновено се предпочита. Ако меланомът се разпространи в мозъка, радиацията се използва за забавяне на растежа и контрол на симптомите. Може да се използва и протонна терапия.

Имунотерапията е област на лечение на рак, която се опитва да насочи и убие раковите клетки чрез манипулиране на имунната система на тялото. Някои от най-обещаващите разработки в областта на имунотерапията са възникнали от усилията за лечение на напреднал меланом. Някои изследователи лекуват напреднали случаи с ваксини, докато други използват лекарства като интерферон, интерлевкин-2 и ипилимумаб (Yervoy) в опит да стимулират имунните клетки да атакуват по-агресивно клетките на меланома. При пациенти с напреднал меланом е установено, че две лекарства ниволумаб (Opdivo) и пембролизумаб (Keytruda) са ефективни след употреба на ипилимумаб. Тези лекарства помагат за блокиране на протеини в Т-клетките, които обикновено помагат да ги поддържат под контрол, като по този начин позволяват на тези имунни клетки да атакуват меланомни клетки. Генетичната манипулация на меланомните тумори може да ги направи по-уязвими за атака от имунната система. Всеки от тези подходи за лечение има за цел да имунизира тялото на пациента срещу собствения му рак – нещо, което тялото не може да направи естествено.

Има и други лекарства, които са насочени към специфични гени в нормалните клетки, които ги карат да станат ракови. Наричани таргетна терапия, тези лекарства включват дабрафениб (Tafinlar), траметиниб (Mekinist) и вемурафениб (Zelboraf).

Хората, които са имали рак на кожата веднъж, са изложени на риск да го получат отново. Всеки, който е бил лекуван за рак на кожата от всякакъв вид, трябва да се подлага на преглед поне два пъти годишно. Около 20% от пациентите с рак на кожата получават рецидив или втори отделен тумор, често през първите две години след поставянето на диагнозата.

Алтернативни и допълнителни терапии за рак на кожата

След като се диагностицира рак на кожата, единственото приемливо лечение е медицинска помощ. Алтернативните подходи могат да бъдат полезни за превенция на рак и за борба с гадене, повръщане, умора и главоболие от химиотерапия, радиация или имунотерапия, използвани за лечение на напреднал рак на кожата. Не забравяйте да обсъдите всички алтернативни лечения, които обмисляте да използвате с Вашия лекар по рак.

Продължение

Диета и рак на кожата

Експертите по кожата знаят, че минералът цинк и антиоксидантните витамини А (бета-каротин), С и Е могат да помогнат за възстановяването на увредената телесна тъкан и за насърчаване на здрава кожа. Сега изследователите се опитват да определят дали тези и други хранителни вещества могат да предпазят кожата от вредното въздействие на слънчевата светлина. За да тестват теорията, на избрани пациенти с рак на кожата се дават експериментални добавки от тези витамини с надеждата да се предотврати повторната поява на рак. Досега не е установено нито едно хранително вещество, което да предпазва от рак на кожата.

Медицински справочник на WebMD Прегледано от Дебра Джалиман, д-р на 05 август 2019 г

Източници

ИЗТОЧНИЦИ:

Американска академия по дерматология: "Рак на кожата."

Национален институт по рака: "Рак на кожата."

Американско дружество за борба с рака: "Рак на кожата: базални и сквамозни клетки."

Американско дружество за борба с рака: "Меланом Рак на кожата."

Американско дружество за борба с рака: "Таргетна терапия за меланомен рак на кожата."

Прекарването на твърде много време на слънце ви създава бръчки и ви прави по-склонни да получите рак на кожата.

Има три основни типа рак на кожата: базално-клетъчен карцином, плоскоклетъчен карцином и меланом. Ултравиолетовото (UV) лъчение от слънцето (целогодишно и при всяко време) или солариума е свързано с всички тях.

Почти всички ракови заболявания на кожата – 95% – са базалноклетъчни и плоскоклетъчни ракови заболявания. Наричани още немеланомни ракови заболявания на кожата, те са силно лечими, когато се лекуват навреме.

Меланомът е най-сериозната форма на рак на кожата. Започва в кожните пигментни клетки, наречени меланоцити.

Ранното лечение значително подобрява шансовете ви да го преодолеете.

Ако не се лекува, то може да се разпространи в други части на тялото ви и да стане трудно за контролиране.

Кой е изложен на риск?

Всеки може да получи рак на кожата. Най-вероятно хората да го получат са тези с:

Светла или на лунички кожа, която лесно изгаря Светли очи Руса или червена коса

Хората с по-тъмна кожа също могат да получат всякакъв вид рак на кожата, въпреки че това е по-малко вероятно за тях, отколкото за хората с бледа кожа.

Вие също сте изложени на риск, ако:

Преди сте имали рак на кожата. Тя работи във вашето семейство. Работите навън или живеете в слънчев климат.

Рискът от меланом се повишава, ако:

Имали сте тежки слънчеви изгаряния и имате повече от 30 бенки с неправилна форма. Използвате солариуми.

Какви са симптомите на рак на кожата?

Най-честият предупредителен знак за рак на кожата е промяна на кожата, обикновено нова бенка или петно, или промяна в съществуваща бенка.

Базалноклетъчният карцином може да се прояви като малка, гладка, перлена или восъчна подутина или пъпка по лицето, ушите или шията, или като плоска розова, червена или кафява лезия по тялото или ръцете и краката.

Плоскоклетъчният карцином може да се появи като бързо нарастваща твърда, червена подутина или като грубо, лющещо се плоско петно, което може да кърви и да се образува коричка.

Меланомът обикновено се проявява като пигментирано петно ​​или подутина, но може да бъде и червен или бял. Може да прилича на нормална бенка, но обикновено има по-неправилен вид.

"А Б В Г Д" е добър начин да запомните какво да търсите:

Асиметрия. Формата на едната половина не съвпада с другата. Граница. Ръбовете са накъсани или замъглени. Цвят. Има неравномерни нюанси на кафяво, черно, кафяво, червено, бяло или синьо. Диаметър. Имаше значителна промяна в размера. Развиващ. Това означава всяко ново петно ​​или бенка с промяна в цвета, формата или размера и всяко петно, което сърби, кърви или става болезнено.

Продължение

Диагноза

Лекарите обикновено диагностицират рак на кожата чрез биопсия. Ще бъдете будни за тази кратка процедура в офиса.

Първо, ще получите малко местна анестезия, което означава, че ще изтръпне точно тази област от кожата ви. След това Вашият лекар ще вземе малка проба от кожата.

Специалист ще провери пробата под микроскоп, за да види дали не е рак.

Лечение

Вашият тип рак на кожата, неговият размер и местоположението му са някои от нещата, които ще повлияят на това как се лекува.

Ако имате немеланомен рак на кожата (базално-клетъчен или плоскоклетъчен карцином), Вашето лечение може да включва:

Премахване на рак на кожата. Вашият дерматолог може да направи това в техния кабинет. Ще бъдете будни за кратката процедура, с локална анестезия, за да изтръпнете засегнатата част от кожата си. Лекарят ще премахне рака на кожата и малък ръб от нормално изглеждаща кожа около него със скалпел. Те ще използват шевове или шевове, за да затворят кожата.

Операция по Mohs (за високорискови случаи). Лекарят ще премахне рака на кожата слой по слой, като проверява всеки един под микроскоп, докато всичко изчезне.

Електродесикация и кюретаж. Тези процедури в офиса отнемат 5 минути или по-малко. Ще получите анестезия в засегнатата област. Вашият лекар ще използва метално устройство за лъжичка, последвано от електрическа игла, за да изстърже клетките на рака на кожата.

Криохирургия или замразяване. Ще направите това в кабинета на Вашия лекар. Те ще използват спрей, памучен тампон или метално устройство, наречено криосонда, за да приложат изключително студен течен азот върху рака. Това замразява раковите клетки и непосредствено околните клетки. Замръзналата кожа се размразява и образува струпа, която в крайна сметка пада, оставяйки бял белег.

Химиотерапевтични кремове за кожа. Вашият лекар ще Ви предпише крем, разтвор или гел, който да използвате у дома върху участък от кожата, където имате предракови образувания или директно върху рак на кожата. Ще го използвате всяка вечер, два пъти дневно или три пъти седмично в продължение на 3 месеца. Тези лечения унищожават раковите клетки.

Ако имате меланом, Вашето лечение може да включва:

Премахване на рак на кожата Проверка на близките лимфни възли, за да се види дали ракът се е разпространил Лекарства, ако ракът е широко разпространен в тялото ви; те включват химиотерапия, която убива раковите клетки, и биологични лекарства, които са насочени към раковите клетки или работят с имунната ви система за борба с рака. Лъчева терапия, ако имате напреднал меланом

Продължение

Предотвратяване

Следвайте тези съвети, за да предотвратите рак на кожата:

Носете слънцезащитен крем всеки ден. Трябва да има слънцезащитен фактор (SPF) най-малко 30 и трябва да бъде "широк спектър," което означава, че предпазва от UVA и UVB лъчи. Сложете го 15 минути преди да излезете навън. Нанасяйте отново на всеки 80 минути, когато сте навън, и по-често, когато плувате или се потите. Проверете етикета за указания. Изберете дрехи, козметика и контактни лещи, които предлагат UV защита. Изберете слънчеви очила с пълна UV защита и широкопола шапка, за да засенчите лицето и шията си. Ако имате деца, бъдете добър модел за подражание за защита от слънцето и помогнете на детето си да се научи как да се грижи добре за кожата си. Проверявайте кожата си поне веднъж месечно, за да знаете какво е нормално за вас. Това ще ви помогне да забележите всякакви промени или нови израстъци. Опитайте се да стоите далеч от слънцето колкото е възможно повече от 10 до 16 часа, пиковите часове за UVB радиация. UVA лъчите, които причиняват преждевременно стареене на кожата и инициират рак на кожата, са навън през целия ден.

Медицински справочник на WebMD Прегледано от Стефани С. Гарднър, д-р на 09 март 2021 г

Източници

ИЗТОЧНИЦИ: 

Американска академия по дерматология.

FDA.

Национален раков институт: „Хирургия на Моос“.

Ако имате светла кожа или сте прекарали много време на слънце, добра идея е да попитате Вашия лекар дали трябва да се подлагате на редовни прегледи за рак на кожата.

Тези визуални проверки от вашия редовен лекар или дерматолог могат да ви помогнат да откриете кожа, която може да бъде рак или може да се превърне в нея някой ден. Това е важно, защото ракът на кожата е най-често срещаният вид рак, но е и един от най-лесните видове за лечение, ако го хванете рано.

Преди вашия изпит

Добра идея е сами да прегледате кожата си преди срещата, за да можете да посочите всичко, което изглежда странно.

Проверете всяка част от кожата си, включително скалпа, зад ушите, под мишниците и между задните части. Огледало в цял ръст и ръчно огледало могат да ви помогнат да видите труднодостъпни места. Ще искате да забележите всички бенки или израстъци, които:

Нови са Променени са с течение на времето Сърбеж кървя

Какво се случва по време на преглед на цялото тяло за рак на кожата?

Скринингът обикновено отнема 10 минути или повече, ако лекарят види бенки, които изглеждат необичайни. Ще съблечете всичките си дрехи и ще облечете мантия за медицински преглед. Вашият лекар ще попита дали имате бенки, които Ви притесняват. След това те ще разгледат всеки сантиметър от тялото ви – от лицето, гърдите, ръцете, гърба и краката до по-малко видими места като скалпа, между пръстите на краката и стъпалата.

Какво търси лекарят

По време на скрининг за рак на кожата, Вашият лекар проверява за „ABCDE“ на всяка бенка, които са всички възможни признаци на рак на кожата:

Асиметрия: Не е еднаква форма от двете страни Неравности на границите: Накъсани или замъглени ръбове Цвят: Различни нюанси на тен, кафяв или черен Диаметър: По-голям от 1/4 инча Развитие: Промени с времето

Вашият лекар също ще провери за https://preglednaprodukta.top/ актинична кератоза, кожни промени, причинени от увреждане от слънцето, което без лечение може да се превърне в рак.